Je winkelwagen is leeg.

ZIJDEN SJAAL: VAN RUPS TOT SJAAL

Zijden Sjaal: Van rups tot sjaal

Zijden sjaal: Weleens bij stil gestaan bij de herkomst ?

Zijden sjaal - Wat een bijzonder productieproces. In 'Van rups tot zijden sjaal' leggen we je uit hoe dat gaat. Het blijft een vreemd idee dat je favoriete zijden sjaal gemaakt is van rups. De tentoonstelling ‘zijderoute’ in de Hermitage en een bezoek aan het Jim Thompson huis in Bangkok frissen mijn geheugen over het produceren van zijden sjaals weer op. Wat een bijzonder proces is het: Van rups tot zijden sjaal. Geen wonder dat zijde vroeger op de handelsmarkt meer waard was dan goud.

Zijden sjaal van dierlijk vezel

Stoffen zijn gemaakt van plantaardige vezels, dierlijke vezels of kunstvezels. Een Zijden sjaal behoort tot de dierlijke vezels. Zijden wordt gemaakt van de cocon van de zijde rups (en je zijden sjaal ook!). Zijde is sterker dan wol of katoen en zelfs (naar verhouding) sterker dan staal). Zijde kan veel vocht opnemen en is daardoor heel geschikt om te verven. Pure zijde is veel langer te bewaren dan zijde vermengd met andere materialen.

 

Zijden sjaal: Draagbaar en Comfortabel

Het is niet voor niets dat de Keizers en koningen in vroegere tijden de voorkeur hadden voor zijden. Zijde heeft een zeer luxe uitstraling en draagt licht, comfortabel en soepel. Zijden sjaals zijn nog steeds heel populair. Natuurlijke materialen als zijde (maar ook wol bont en linnen) hebben het vermogen je warm te houden in de kou en je koel te houden in de hitte. Doordat zijde veel vocht kan opnemen is het heerlijk materiaal voor zomerkleding.

 

Zijden sjaal: De rups

Van welke rups is mijn zijden sjaal dan? De rups die het meest gebruikt wordt voor de zijde productie is de rups van de zijdevlinder: ‘Bombyx Mori’. Deze rups spint de cocon met de langste zijden draad. De draad is tussen de 2500 en 3000 meter lang. De zijderups eet alleen bladeren van de moerbeiboom.

De zijde rups eet door tot ie zo’n 10cm groot (en dik) is. Zijn lijf bijna helemaal opgevuld met een substantie die later als lijm zal dienen om een cocon van te spinnen. Na ongeveer een maand als rups te leven en flink door te eten transformeert de rups zich tot cocon. Hij perst de lijm achtige substantie uit zijn lijfje en spint er een cocon mee. Precies daar houdt zijn leven op en begint het leven van onze zijden sjaal.

zijden_sjaal_van_rups_cocon zijden sjaal van rups tot sjaal

Foto: cocons van de zijderups (verschillende kleuren uit verschillende gebieden).

 

Zijden sjaal: De Cocon

De Zijde productie komt van oorsprong uit China. Een Chinese legende leert ons dat rond 2500 voor Christus een welgestelde Chinese dame thee dronk onder de moerbeiboom in haar tuin. Een cocon van een Zijderups viel uit in haar hete kop thee. De draad die achterbleef wond ze om haar vinger en het viel haar op dat die draad sterk en glanzend was. Of dat de eerste zijden draad werkelijk was is niet duidelijk.

Archeologische vondsten bevestigen dat de zijdeproductie in delen van China al rond 3000 voor Christus op gang was. De chinezen leerden al in de oudheid welke rupsen, welke cocons en wanneer ze de zijde cocons het best konden verwerken. Het is eeuwen lang een goed bewaard geheim geweest hoe zijden gemaakt werd. Via de Zijderoute kwam de zijde, in die tijd net zoveel waard als goud in het westen terecht. De zijderoute liep van China door India en het Midden Oosten naar Europa waar de rijken zich hulden in zijden kostuums en zijden sjaals.

zijde_maken_jim_thompson_house Zijden sjaal in Jim Thompson House

Foto: zijden spinnen.

Van Rups tot zijden sjaal:

Door de cocons te koken in water smelt de lijm en komen de draden vrij (zie het filmpje). De hele dunne zijde draden worden met ongeveer 40 stuks bij elkaar tot één zijden draad gesponnen. Die draad komt op een streng die geverfd of tot stof geweven kan worden waarvan een zijden sjaal gemaakt wordt.

Totdat er Nylon was waren panty’s van zijden. Nylon panty’s werden met open armen ontvangen door de middenstand die tot dan toe geen zijden panty’s konden veroorloven. Nylon was modern en chic en verving op den duur de meeste zijden panty’s.

zijden sjaal hoe gemaakt Zijden sjaal van rups tot zijde

Foto: zijden cocons koken en de dunne draden tot één spinnen (zie dunne draden bovenin)

Jim Thompson House Bangkok

In het filmpje zie je hoe men vroeger met de hand de zijden sjaals maakten. Het filmpje is opgenomen bij het Jim Thompson House in Bangkok, tegenwoordig een museum. Jim Thomson kwam rond 1950 naar Thailand en werd verliefd op het land, de mensen en hun cultuur. Hij had gevoel voor stijl en antiek en begon met maken van zijde samen met de bevolking. Zijn succes zat het niet alleen in zijn eigen bloeiende bedrijf maar vooral ook in de opbloei van de zijde-productie in heel Noord Thailand. Als je Bangkok ooit bezoekt is het Jim Thompson House wat mij betreft echt een aanrader. Al is het alleen al voor de shop met zijden sjaals of de patisier van het Thompson House.

Lees meer over zijde op Wikipedia Link naar Jim Thompson House Bangkok Hermitage in Amsterdam

Zijden Sjaals op FashionINconfict? Kijk bij onze sjaals.

Geef een reactie